Hur ekonomiskt självständig är du?

Just tillbaka hos familj, vänner och jobb efter en träningsresa till Teneriffa, utan tillgång på vare sig laptop eller kalendern. Där någon gång i tystnaden mellan träning och färskpressad apelsinjuice slog det mig vilken frihet det är att få kontroll över sin ekonomi. Hur tacksam jag är för den dagen då jag vågade glänta på dörren till ekonomisk medvetenhet.

 

Tack vare ett självständighetskapital (som jag rekommenderar alla kvinnor att sträva mot att ha) kan jag när som helst säga upp mig / skilja mig / beställa drömresan / byta ut värmepannan / köpa en ny bil om motorn har skurit sig osv osv. Det betyder inte att jag vill något utav det, men det ger mig en frihet att veta att jag kan. Måtte aldrig mina döttrar, väninnor och medsystrar bli kvar i ett destruktivt förhållande, eller på ett jobb där de vantrivs. Stegen för att skapa ett självständighetskapital behöver inte vara tunga eller fyllda med svåra ekonomiska begrepp. Tvärt om är det roligt, och det som är roligt blir genast lättare.

 

Små steg kan på sikt göra en stor skillnad för privatekonomin och självständigheten, det kan handla om att skippa den dyra kaffedrinken och sätta in pengarna på ett eget konto. Ta med matlåda en eller flera dagar i veckan, men spara undan den summa du normalt skulle ha betalat. Att spara på onödiga utgifter ger resultat snabbare än man kan tro.

 

Att våga ta kontroll över ekonomin kan också innebära att man ser sig om efter ett billigare mobilabonnemang eller att man vågar ifrågasätta räntorna man erbjuds på privatlån och bolån. (Om det låter otäckt att ta kontakt med olika banker finns låneförmedlare som Consector som bland annat kan hjälpa till att förhandla schysta villkor för nya lån).

 

Man brukar säga att det finns två givna sätt att bli rik: att öka intäkterna och att minska utgifterna. Helt riktigt, men något missvisande. Det finns ett sätt till, som i mångas tycke är väl så bra: investera. Så snart den nödvändiga bufferten för uti-fall-att-om-kostnader skulle uppstå på kort varsel, så bör man låta pengarna arbeta. Att låta pengar skapa mer pengar. Det finns många böcker som lyfter hur man investerar, tänk om allt fler kvinnor kunde upptäcka det!

 

Det var mina tankar där och då på Teneriffa, jag kände dem med en sådan övertygelse att det var det första jag ville skriva om när jag kom hem igen.