Att bli vän med livspusslet

Att vara mamma och att vara mån om sin karriär är en utmaning. Det är lätt att hamna i fällan att ständigt känna sig ”steget efter”. Så som i de situationer när man på morgonen upptäcker att lillans enda gummistövlar i rätt storlek redan är genomvåta inuti, eller när man under lunchens arbetsplatsträff får den där otäcka klumpen i magen med frågan ”Var det idag killen skulle haft med sig en liten fika till skolan?” För inte tala om alla steg man snabbt riskerar att hamna efter på jobbet, genom att vabba en dag eller två.

 

Min lösning, eller i alla fall försök till lösning, heter att bli vän med livspusslet. Genom att planera varje moment får jag bäst tidsramen att gå ihop. Här kommer några tips som räddar mig många gånger.

 

  • Om du som jag oftast är ledig på helgerna, använd söndag till att se över veckan och alla familjemedlemmars veckoschema. Genom att redan nu upptäcka att killen ska åka skridskor på torsdag, så har man gott om tid att leta reda på skridskor och hjälm. Är allt för smått? Än finns några dagar att köpa nytt eller försöka låna.
  • En gemensam kalender för alla familjemedlemmar kan vara guld värt för att se vad i tidsplaneringen som krockar. Kanske kan en kompis skjutsa till fotbollsträningen, så att du kan vara med på after work. (Nej, after work är inte bara nöje. Stärkt gemenskap och nya kontakter kan vara superviktigt för att lyckas på jobbet).
  • Ta fram barnens kläder kvällen innan, såväl inne- som utekläder. Nu finns tid att hänga jackan i torkskåpet, att leta fram rena och matchande vantar, upptäcka fläcken på tröjan osv.
  • Ta fram dina kläder kvällen innan. Tro mig, det spar tid. Det var inte länge sedan jag stressade mig igenom klädvalet på väg ut genom dörren med en halv smörgås i handen. Det var först på kundmötet som en kollega diskret gestikulerar till mig att min tunika är in- och-ut-vänd. Det pinsamma ögonblicket må va lätt hänt, men det hade enkelt kunnat undvikas om jag stressat mindre på morgonen.